ΓΕΝΙΚΑ

Η σπονδυλίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη, ειδικά στους σπονδύλους και στις σπονδυλικές αρθρώσεις. Εάν η κατάσταση είναι σοβαρή, οι αρθρώσεις και οι σπόνδυλοι μπορεί να διογκωθούν και να απομακρυνθούν από τον άξονα ευθυγράμμισής τους στη σπονδυλική στήλη. Αυτό μπορεί να περιορίσει την κίνηση, να προκαλέσει δυσκαμψία και πιθανόν να επηρεάσει ένα γειτονικό νεύρο. Τα πιο αξιοσημείωτα συμπτώματα της σπονδυλίτιδας περιλαμβάνουν δυσκαμψία και δυσκολία κίνησης στο λαιμό ή στην πλάτη.

Αν παρατηρήσετε την ανάπτυξη αυτών των συμπτωμάτων και δεν μπορείτε να βρείτε ανακούφιση μετά από μια εβδομάδα ανάπαυσης, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ζεστές / κρύες κομπρέσες, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματά σας και να παραγγείλει μια εξέταση μαγνητικής τομογραφίας ή αξονική τομογραφία για να προσδιορίσει εάν η σπονδυλίτιδα είναι η αιτία του πόνου σας. Μόλις διαγνωστεί, μπορείτε εσείς και ο γιατρός να έχετε μια συζήτηση σχετικά με το είδος της σπονδυλίτιδας που έχετε, τι προκάλεσε την κατάστασή σας και τις επιλογές θεραπείας που είναι διαθέσιμες σε σας.

ΤΥΠΟΙ

Η σπονδυλίτιδα είναι ένας γενικός όρος (umbrella term) που χρησιμοποιείται συχνά από τους γιατρούς για μια ομάδα χρόνιων παθήσεων που εμπεριέχουν τη φλεγμονή των σπονδύλων ή των αρθρώσεων. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, τη ψωριασική αρθρίτιδα, τη μη-διαφοροποιημένη σπονδυλοαρθροπάθεια, τη νεανική σπονδυλοαρθροπάθεια, την αντιδραστική αρθρίτιδα και την εντεροπαθητική αρθρίτιδα.

Η πιο κοινή κατάσταση της σπονδυλίτιδας είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα χαρακτηρίζεται από την ακαμψία και τον πόνο στη σπονδυλική στήλη που προκαλείται από την αρθρίτιδα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορεί να προκαλέσει περιορισμένη κινητικότητα και εξουθενωτικό πόνο όταν οι φλεγμονώδεις αρθρώσεις συμπιέζουν μια κοντινή ρίζα νεύρου.

ΑΙΤΙΕΣ

Η σπονδυλίτιδα είναι μια περίπλοκη πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά η έρευνα δείχνει έντονα ότι η γενετική διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ατόμων με σπονδυλίτιδα φέρουν ένα γονίδιο που ονομάζεται HLA-B27. Αυτό το γονίδιο απαντάται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των λευκών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα,ενώ σε άλλες φυλές η συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας του HLA-B27και της ανάπτυξης της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας ποικίλλει. Επιπλέον, η πλειοψηφία των ατόμων με το γονίδιο HLA-B27 δεν αναπτύσσουν ποτέ αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, οπότε είναι σαφές ότι κάτι άλλο εμπλέκεται στην έναρξη της νόσου. Μερικοί επιπλέον παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης σπονδυλίτιδας περιλαμβάνουν:

Βακτηριακές λοιμώξεις Οι βακτηριακές λοιμώξεις, ιδιαίτερα εκείνες της γαστρεντερικής οδού, φαίνεται να προκαλούν αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα σε άτομα που έχουν το γενετικό υπόβαθρο της νόσου.

Οικογενειακό ιστορικό με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα Τα άτομα με το γονίδιο HLA-B27 που έχουν συγγενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι πιθανότερο να το αναπτύξουν οι ίδιοι.

Η παρουσία άλλων γενετικών δεικτών Άλλα γονίδια όπως το IL23R και το ARTS1φαίνεται να συνδέονται με την ανάπτυξη της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία συνήθως σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους καθ’υπόδειξη του γιατρού. Ωστόσο αν ο πόνος παραμένει και ο ασθενής δεν βρίσκει ανακούφιση μέσω αυτών, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση.

Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγεία σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ