ΓΕΝΙΚΑ

Η ρήξη του ινώδους δακτυλίου του μεσοσπονδύλιου δίσκου (annular tear) συμβαίνει εξαιτίας της ρήξης του εξωτερικού στρώματος ενός σπονδυλικού δίσκου, συνήθως λόγω ηλικίας ή τραυματισμού. Παρ’ότι δεν προκαλεί σε κάθε περίπτωση πόνο, τα συμπώματα συνήθως γίνονται ολοένα και πιο έντονα αν το υλικό στο εσωτερικό του δίσκου ωθείται προς το σημείο της ρήξης και ασκεί πίεση σε κάποιο νεύρο της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να φτάσουν σε βαθμό που καθιστούν δύσκολη τόσο την καθημερινότητα ενός ατόμου όσο και την ποιοτική ξεκούρασή του.

ΤΥΠΟΙ

Το τοίχωμα του σπονδυλικού δίσκου απαρτίζεται από ορισμένα στρώματα και καθένα από αυτά μπορεί να υποστεί ρήξη. Βάσει της φύσεως της ρήξης και το στρώμα στο οποίο θα συμβεί, διακρίνονται οι εξής τύποι:

Ακτινωτή ρήξη Συνήθως προκαλείται λόγω ηλικίας, ξεκινώντας από το κέντρο του δίσκου μέχρι το εξωτερικό στρώμα του τοιχώματος του. Αυτός ο τύπος ρήξης μπορεί να προκαλέσει δισκοκήλη, όταν το πήκτωμα του δίσκου εξωθείται μέσω της ρήξης στο εξωτερικό του.

Περιφερική ρήξη Η ρήξη αυτή συμβαίνει στις εξωτερικές ίνες του σκληρού εξωτερικού στρώματος του δίσκου και συχνά προκαλείται από τραυματισμό ή επαφή με κάποια άλλη οστική δομή. Η περιφερική ρήξη μπορεί να οδηγήσει στον εκφυλισμό ή την καταστροφή του δίσκου.

Ομόκεντρη ρήξη Όταν η ρήξη συμβαίνει περιμετρικά των εξωτερικών στρωμάτων του δίσκου καλείται ομόκεντρη και συνήθως προκαλείται από τραυματισμό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μούδιασμα
Αδυναμία
Χρόνιος πόνος
Πόνος που “ταξιδεύει” στο μήκος ενός νεύρου

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ηλικία Είναι ο συνηθέστερος παράγοντας, καθ’ότι η σπονδυλική στήλη στο πέρασμα του χρόνου υφίσταται πιέσεις και φθορά με αποτέλεσμα οι δίσκοι να γίνονται πιο ευαίσθητοι.

Επίπονες δραστηριότητες Αθλήματα και εργασίες που καταπονούν την σπονδυλική στήλη σαφώς έχουν καθοριστικό ρόλο, καθιστώντας τους δίσκους επιρρεπής σε ρήξη.

Σωματικό βάρος Το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους ενός ατόμου στηρίζεται από την σπονδυλική στήλη, συνεπώς όταν αυτό είναι αυξημένο προκαλεί επιπλέον φθορά στους δίσκους.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ατόμου για την καλύτερη υγεία της σπονδυλικής του στήλης περιλαμβάνουν:
Διακοπή καπνίσματος
Διατήρη ενός υγιούς σωματικού βάρους
Συχνή σωματική άσκηση
Υγιής και ισσοροπημένη διατροφή
Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
Διατηρήση μια ορθής στάσης σώματος καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Μετά από τη φυσική εξέταση, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει ένα ή περισσότερα διαγνωστικά τεστ. Η βέλτιση απεικονιστική μέθοδος για την πάθηση αυτή είναι η αξονική τομογραφία (CT), στην οποία το σκιαγραφικό ταυτοποιεί τη ρήξη. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μαγνητική τομογραφία (MRI) απεικονίζοντας την αρχιτεκτονική του δίσκου, χωρίς όμως η ρήξη να είναι εμφανής σε όλες τις περιπτώσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία συνήθως σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους καθ’υπόδειξη του γιατρού. Ωστόσο αν ο πόνος παραμένει και ο ασθενής δεν βρίσκει ανακούφιση μέσω αυτών, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση.
Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγεία σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ