ΓΕΝΙΚΑ

Αν έχετε διαγνωστεί με οστεόφυτα σπονδυλικής στήλης, βρίσκεστε σε συνεχή αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας, συγκεντρώνοντας όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε σχετικά με το τι είναι και τις επιλογές θεραπείας που είναι διαθέσιμες σε εσάς. Η διερεύνηση αυτής της πάθησης θα σας βοηθήσει να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές σας και να συμμετέχετε ενεργά σε συνομιλίες με το γιατρό σας. Καθώς διαβάζετε αυτές τις πληροφορίες, απευθυνθείτε σε εμάς με οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε.

Το οστεόφυτο είναι μια μικρή, λεία προέκταση που αναπτύσσεται στην επιφάνεια ενός κανονικού οστού, που αναπτύσσονται για διάφορους λόγους. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι ως απάντηση στις τριβές - για παράδειγμα, η τριβή στις αρθρώσεις. Όταν τα οστά τρίβονται με άλλα, το σώμα μπορεί εναποθέτει ασβέστιο σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των οστών για να αντέξει αυτήν την τριβή. Αυτές οι εναποθέσεις ασβεστίου ονομάζονται οστεόφυτα. Καθώς μεγαλώνουν, ωστόσο, μπορούν να προεξέχουν στους γειτονικούς ιστούς και μπορεί να προκαλέσουν πόνο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Ένα οστεόφυτο μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε οστό στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Όταν αναπτύσσονται οστεόφυτα στα οστά της σπονδυλικής στήλης, μπορούν να συμπιέσουν μια ρίζα νεύρου ή τον ίδιο τον νωτιαίο μυελό. Αυτή η συμπίεση - και το οστεόφυτο - είναι συνήθως αυτό που προκαλεί πόνο και δυσφορία.

ΑΙΤΙΕΣ

Τα οστά συμμορφώνονται με οποιαδήποτε πίεση που εφαρμόζεται σε αυτά και τα οστεοφυτά είναι μια κοινή απόκριση. Αρκετά διαφορετικά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο στη σπονδυλική στήλη, όπως:

Εκφυλισμός δίσκου. Μαλακοί δίσκοι διαχωρίζουν τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης. Καθώς οι δίσκοι αυτοί φθείρονται, οι σπόνδυλοι μπορούν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να προκαλέσουν την ανάπτυξη οστεόφυτων.
Σπονδυλική οστεοαρθρίτιδα. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει όταν ο χόνδρος μεταξύ των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης φθείρεται. Καθώς τα εκτεθειμένα άκρα των αρθρώσεων τρίβονται μεταξύ τους, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επιπλέον πίεση και τριβή. Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι αρθρώσεις, το σώμα μπορεί να δημιουργήσει οστεόφυτα.
Τραυματισμός. Αυτό είναι μια λιγότερο συνήθης αιτία, αλλά οι αθλητικοί τραυματισμοί,τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και άλλες κακώσεις μπορούν να προκαλέσουν εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης και τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη οστεόφυτων.
Ηλικία. Με τον καιρό, οι τένοντες (που κρατούν τους μυς στα οστά) και οι σύνδεσμοι (που κρατούν μεταξύ τους τα οστά) στο σώμα μπορούν να αρχίσουν να σφίγγουν και να τραβούν τα οστά μακρυά από εκεί που πρέπει να είναι. Αυτό μπορεί επίσης να τονώσει την παραγωγή οστεοφυτών.
Το κάπνισμα και το υπερβολικό σωματικό βάρος δεν είναι άμεσες αιτίες των οστεόφυτων, αλλά μπορούν να επιταχύνουν τον εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου οστικής βλάβης περιλαμβάνουν ιστορικό τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης, γενετική προδιάθεση, κακή στάση και διατροφικές συνήθειες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Σε πολλές περιπτώσεις, τα οστεόφυτα είναι ασυμπτωματικά. Ωστόσο, εάν ένα οστεόφυτο πιέζει το νωτιαίο μυελό ή τις ρίζες των νεύρων που εκτείνονται έξω από αυτό, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα.

Σε γενικές γραμμές, οστεόφυτα που σχηματίζονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και συμπιέζουν ένα νεύρο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό εντοπισμένο πόνο, περιορισμένη κίνηση, πόνο που ακτινοβολεί στο πόδι και το χέρι, αδυναμία στα άκρα και μούδιασμα. Ωστόσο, τα συμπτώματά σας μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το που αναπτύχθηκε το οστεόφυτο. Για παράδειγμα:

Αν το οστεόφυτο αναπτύσσεται σε έναν από τους σπονδύλους της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία στο λαιμό, πονοκεφάλους και πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πονο που ακτινοβολεί στα χέρια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυχενική μυελοπάθεια, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία στα πόδια και δυσκολία στο περπάτημα.
Αν το οστεόφυτο αναπτύσσεται σε έναν από τους σπονδύλους της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο κέντρο της πλάτης. Ο πόνος μπορεί επίσης να ακτινοβολεί στην κοιλιά, τα χέρια και τους ώμους ή στα κάτω άκρα.
Αν το οστεόφυτο αναπτύσσεται σε έναν από τους σπονδύλους της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει πόνο και ακαμψία στο κάτω μέρος της πλάτης, καθώς και πόνο, τσούξιμο, μούδιασμα ή αδυναμία στους γοφούς, τους γλουτούς και τα πόδια

Ορισμένα συμπτώματα των οστεόφυτων μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικές θεραπείες, τα οποία αν επιμείνουν θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά για να πάψει η πίεση που ασκείται στο νεύρο που επηρεάζει.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι συντηρητικές θεραπείες είναι συχνά η πρώτη γραμμή θεραπείας για τα οστεόφυτα.Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό αυτών των μη χειρουργικών επιλογών για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων ή μηνών, ενώ η πρόοδό σας παρακολουθείται. Επιλογές όπως οι παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα: παυσίπονα φάρμακα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις με κορτικοστεροειδή, φυσικοθεραπεία, άσκηση. Μερικές φορές, ωστόσο, τα συμπτώματα θα παραμείνουν μέχρι να απομακρυνθεί χειρουργικά το οστεόφυτο για να ανακουφίσει την πίεση σε ένα νεύρο. Εάν συμβαίνει αυτό, θα έχετε μια σειρά χειρουργικών επιλογών που μπορείτε να εξετάσετε.

Αν έχετε διαγνωστεί με οστεόφυτα και η συντηρητική θεραπεία δεν σας παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματά σας, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε άλλες προσεγγίσεις, όπως η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγεία σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ