ΓΕΝΙΚΑ
Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αλλά ο σοβαρός πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης που ονομάζεται Ιππουριδική Συνδρομή. Η Ιππουριδική Συνδρομή εμφανίζεται όταν συμπιέζονται οι ρίζες των νεύρων της ιππουρίδα και διακόπτεπται η κινητική και αισθητηική λειτουργία στα κάτω άκρα και την ουροδόχο κύστη. Μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια και μόνιμη παράλυση.

Η συλλογή των νεύρων στο τέλος του νωτιαίου μυελού ονομάζεται ιππουρίδα, λόγω της ομοιότητάς της με την ουρά ενός αλόγου. Ο νωτιαίος μυελός καταλήγει στο άνω τμήμα της οσφυϊκής μοίρας (κάτω μέρος της πλάτης). Οι ρίζες στο τέλος του νωτιαίου μυελού που παρέχουν κινητική και αισθητηριακή λειτουργία στα πόδια και στην ουροδόχο κύστη συνεχίζουν κατά μήκος του σπονδυλικού σωλήνα και η ιππουρίδα είναι η συνέχεια αυτών των ριζών στην οσφυϊκή περιοχή. Αυτά τα νεύρα στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα προς και από τα κάτω άκρα και τα πυελικά όργανα.

Το σύνδρομο δεν σχετίζεται με το φύλο ή κάποια φυλή. Παρουσιάζεται κυρίως στους ενήλικες, αν και σχετίζεται με τραύματα  που μπορεί να επηρεάσουν ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ενω, επηρεάζει ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για οσφυϊκή δισκοκήλη.

ΑΙΤΙΕΣ
Συνήθως προκύπτει δισκοκήλη στην οσφυϊκή περιοχή. Μία υπερβολική καταπόνηση ή τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει δισκοκήλη. Ωστόσο, το υλικό του δίσκου εκφυλίζεται φυσικά καθώς ένα άτομο μεγαλώνει και οι σύνδεσμοι που το κρατούν στη θέση του αρχίζουν να αποδυναμώνονται. Ακολουθούν άλλες πιθανές αιτίες του CES:
Αλλοιώσεις και όγκοι
Μολύνσεις σπονδυλικής στήλης ή φλεγμονές
Οσφυική σπονδυλική στένωση
Τραυματισμοί στο κάτω μέρος της πλάτης (πυροβολισμοί, πτώσεις, αυτοκινητιστικά ατυχήματα)
Συγγενείς ανωμαλίες
Αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες σπονδυλικής στήλης 
Αιμορραγίες σπονδυλικής στήλης (υποαραχνοειδείς, επισκληρίδιες)

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα μιμούνται τα συμπτώματα άλλων καταστάσεων και μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση και να εξελίσσονται αργά με το χρόνο, η σοβαρότητα των οποίων εξαρτάται από το βαθμό συμπίεσης και τις ακριβείς ρίζες των νεύρων που συμπιέζονται. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα εξής:
Σοβαρός πόνος στην πλάτη
Αδυναμία, απώλεια αισθήσεων ή πόνος σε ένα ή και πιο συχνά στα δύο πόδια
Αναισθησία "δίκην σέλας" (αυτή η προοδευτική απώλεια αίσθησης επηρεάζει τις περιοχές του σώματος που θα ακουμπούσαν μια σέλα)
Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης (όπως η κατακράτηση ούρων ή η ακράτεια)
Ακράτεια του εντέρου
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Απώλεια αντανακλαστικών στα άκρα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με την χρήση των εξής διαγνωστικών εργαλείων:
Μαγνητική τομογραφία (MRI)
Μυελογράφημα
 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μόλις γίνει η διάγνωση και διαπιστωθεί η αιτιολογία, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η θεραπεία επιλογής. Ο στόχος είναι να αντιστραφούν τα συμπτώματα της νευρικής δυσλειτουργίας. Απουσία θεραπείας, το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση και ακράτεια. Η άμεση χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη θεραπεία για τους ασθενείς με ιππουριδική συνδρομή. Η θεραπεία ασθενών εντός 48 ωρών μετά την έναρξη του συνδρόμου παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη βελτίωση των αισθητικών και κινητικών ελλειμμάτων καθώς και της λειτουργίας του ουροποιητικού και του ορθού. Όμως, ακόμη και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση μετά το 48ωρο μπορεί να εμφανίσουν σημαντική βελτίωση.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ