Αυχενική Μυελοπάθεια

Τι είναι η Αυχενική Μυελοπάθεια και που οφείλεται;

Η Αυχενική μυελοπάθεια είναι μία πάθηση του νωτιαίου μυελού. Προκαλείται από την συνεχή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στον αυχένα, με συνέπεια τη δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού. Σε προχωρημένα στάδια, προκαλεί παράλυση τόσο των άνω, όσο και των κάτω άκρων. Συχνά η νόσος δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή, καθώς αναπτύσσεται σταδιακά και βραδέως.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πλειοψηφία, η αυχενική μυελοπάθεια πλήττει τους άντρες σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με τις γυναίκες. Στην ευπαθή ομάδα συγκαταλέγονται άτομα άνω των 55 ετών.

Που οφείλεται η αυχενική μυελοπάθεια;

Η αυχενική μυελοπάθεια οφείλεται συχνά σε όγκους, οστεοαρθρίτιδα, φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και στένωση. Σε άλλες περιπτώσεις προκαλείται από κήλες του μεσοσπονδύλιου δίσκου(δισκοκήλες), τραυματισμούς του αυχένα ή κύφωση. Άλλους κύριους παράγοντες εμφάνισης της νόσου αποτελούν οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και τα αιματώματα.

Προκαλεί η αυχενική μυελοπάθεια αναπηρία;

Αν η ασθένεια δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλεί αναπηρία, αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης και σε ορισμένες περιπτώσεις και στον θάνατο. Υψηλά ποσοστά των παραπάνω σημειώνονται κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας που αποτελούν την πιο ευπαθή ομάδα στη νόσο αυτή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας;

Συχνότερα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας αποτελούν η αστάθεια, οι διαταραχές και η δυσκολία κατά τη βάδιση. Ακόμη, προκαλείται δυσκολία στην λεπτή κινητικότητα των χεριών, όπως για παράδειγμα στο γράψιμο. Κύρια ένδειξη αποτελεί και το έντονο μούδιασμα, σε συνδυασμό με δυσκαμψία.

Σημειώνεται συχνή ζάλη, πόνος στην περιοχή του αυχένα, καθώς και δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το ξύρισμα και το κούμπωμα κουμπιών. Σε προχωρημένα στάδια, αναφέρονται πτώσεις των ασθενών, αλλά και πτώσεις αντικειμένων από τα χέρια τους.

Σημαντικό σύμπτωμα αποτελεί και η μείωση της μυϊκής μάζας, η οποία καταλήγει σε ατροφία των άκρων. Ακόμη προκαλείται δυσκολία στην ούρηση, την αφόδευση και τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Διάγνωση της αυχενικής μυελοπάθειας

Η διάγνωση της αυχενικής μυελοπάθειας πραγματοποιείται μέσω εξέτασης με μαγνητική τομογραφία, συνδυαστικά με μία κατάλληλη κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό. Έτσι ο ιατρός είναι ικανός να κρίνει κατάλληλα σε ποια σημεία υφίσταται πίεση ο νωτιαίος μυελός και με τι δύναμη.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία κατά της αυχενικής μυελοπάθειας;

Η μόνη κατάλληλη θεραπεία για την οριστική αντιμετώπιση της αυχενικής μυελοπάθειας είναι η χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί κυρίως με πρόσθια και σπανιότερα με οπίσθια προσπέλαση, ενώ σε λίγες περιπτώσεις επιλέγεται συνδυασμός τους. Η χειρουργική επέμβαση έχει ως σκοπό την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού από τους εκφυλισμένους δίσκους και τους υπετροφικούς συνδέσμους. Παράλληλα, συμβάλει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία εκτελείται ύστερα από γενική αναισθησία, δημιουργείται εγκάρσια ή επιμήκης τομή 3-5 εκατοστών. Οι ακριβείς και λεπτομερείς κινήσεις εκτελούνται χρησιμοποιώντας ειδικό χειρουργικό μικροσκόπιο. Τέλος, τοποθετείται μία ειδική πλάκα στην πρόσθια επιφάνεια των σπονδύλων που βρίσκονται πάνω και κάτω από τους χειρουργημένους σπόνδυλους.

Η μέση διάρκεια της επέμβασης είναι 2-4 ώρες και ποικίλει ανάλογα τον αριθμό των σπονδύλων που θα χειρουργηθούν.

Μετεγχειρητική πορεία της αυχενικής μυελοπάθειας

 • Η χειρουργική επέμβαση κατά της αυχενικής μυελοπάθειας σημειώνει ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%.
 • Η νοσηλεία διαρκεί περίπου 2-3 ημέρες για την πλήρη ανάρρωση του ασθενή.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να φορέσει αυχενικό κολάρο για 15-30 ημέρες.

Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγεία σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
 • Βασιλική Δ.

  Ιατρός με ενσυναίσθηση, επεξηγηματικός, σαφής και σταθερός ως προς τα συμπεράσματα και τη διάγνωση του.

 • ΜΑΡΙΑ Γ.

  ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ,ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ.

 • ΣΤΕΛΙΟΣ Α.

  Όλα στην ώρα τους με ευγένεια κ σαφήνεια.