ΓΕΝΙΚΑ
Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης (NPH) είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί άνοια, ανωμαλίες στο βάδισμα και εξασθενημένο έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Ο υδροκέφαλος είναι σπάνια νόσος και είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή τα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά άλλων νευρολογικών ασθενειών. Ως εκ τούτου, ο γιατρός πρέπει να εξετάσει τα συμπτώματά σας και να εκτελέσει πολυάριθμες εξετάσεις για να κάνει τη διάγνωση -κάτι που οδηγεί πολλούς ασθενείς στο να παραμένουν αδιάγνωστοι. Υπάρχουν δύο τύποι υδροκεφάλου. Ο πρώτος τύπος είναι ο ιδιοπαθής. Η αιτία του είναι άγνωστη αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ο δεύτερος τύπος υδροκεφάλου είναι γνωστός ως δευτερεύουσα μορφή. Προκαλείται από δευτερογενείς διαταραχές ή συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Για τη θεραπεία προβλέπεται χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της πίεσης στον εγκέφαλο. 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Ο κίνδυνος ανάπτυξης υδροκεφάλου αυξάνεται μετά την ηλικία των 60 ετών. Όσο μεγαλώνετε, μπορεί να έχετε περισσότερους παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες κινδύνου του περιλαμβάνουν:
εγκεφαλοαγγειακή νόσο
αγγειακές διαταραχές
υπέρταση
νόσο Αλτσχάιμερ

ΑΙΤΙΕΣ
Η ακριβής αιτία του ιδιοπαθούς υδροκέφαλου φυσιολογικής πίεσης είναι ακόμα άγνωστη. Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν ότι σχετίζεται με:
την φλεβική εξασθένηση που εμποδίζει την κανονική απορρόφηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού
περικοιλιακό οίδημα λευκής ουσίας που δυσχεραίνει την αιματική ροή προς ζωτικές περιοχές όπως ο μετωπιαίος λοβός

Η δευτερεύουσα μορφή υδροκέφαλου προκαλείται από άλλους φυσιολογικούς ή παθολογικούς μηχανισμούς: 
μειωμένη απορρόφηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού
αιμορραγία
μηνιγγίτιδα
εγκεφαλικό τραύμα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα τρία συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τον υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης είναι:
Ανωμαλίες στο βάδισμα. Αίσθηση ανισορροπίας, βραδυκινησία λόγω μικρών βημάτων και σύγχυση ως προς τη σειρά των βημάτων.
Άνοια.
Αποσύνδεση γνωστικών λειτουργιών και φυσικών κινήσεων, έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, δυσκολία στην έκφραση ιδεών και σκέψεων, δυσκολία ερμηνείας του περιβάλλοντος, δυσκολία εκτέλεσης διαδικασιών πολλών βημάτων.
Αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης.
Συχνή ούρηση, επιτακτική ανάγκη για ούρηση και ολική ακράτεια. 

Τα ελάσσονα συμπτώματα στον πρώιμο υδροκέφαλο περιλαμβάνουν:
ζάλη
δυσκολία στην ανάβαση σκάλας
δυσκολία όταν προσπαθείτε να καθίσετε στην καρέκλα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολλαπλές εξετάσεις για τη συγκέντρωση επαρκών στοιχείων για τη διάγνωση του υδροκέφαλου επειδή παρουσιάζει κοινά σημεία και συμπτώματα με άλλες νευρολογικές νόσους. Για να αποκλείσετε άλλες νευρολογικές παθήσεις, ο γιατρός σας θα ελέγξει τις γνωστικές σας λειτουργίες, την προσοχή και συγκέντρωσή σας και άλλα. Οι εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου (αξονική, μαγνητική τομογραφία, PET) είναι χρήσιμες για να παρατηρηθεί διάταση κοιλιών και περικοιλιακό οίδημα λευκής ουσίας, αν και ενδέχεται να είναι ανεπαρκείς για μια διάγνωση. Σήμερα διαθέτουμε και άλλα διαγνωστικά εργαλεία όπως:
η εκκένωση εγκεφαλονωτιαίου υγρού µε οσφυονωτιαία παρακέντηση και η µέτρηση της πίεσης του, 
η 24ωρη συνεχής µέτρηση της ενδοκράνιας πίεσης 
η µέτρηση της αντίστασης του εγκεφαλονωτιαίου µε οσφυονωτιαία παρακέντηση
βιντεοσκόπηση της βάδισης και ανάλυσή της

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο υδροκέφαλος αποτελεί το μόνο αναστρέψιμο είδος άνοιας. Προτείνεται η χειρουργική επέµβαση παράκαµψης (shunt) του εγκεφαλονωτιαίου υγρού µε τοποθέτηση, κάτωθεν του δέρµατος, συστήµατος σωληνίσκων σιλικόνης µε παρεµβολή µικρής βαλβίδας που ρυθµίζει την αποχέτευση του υγρού αναλόγως της πίεσής του από την κοιλία στην περιτοναϊκή κοιλότητα ή τη σφαγίτιδα φλέβα. Οι κυριότερες επιπλοκές, µετά από επέµβαση τοποθέτησης συστήµατος παράκαµψης εγκεφαλονωτιαίου, δεν είναι συχνές και είναι οι ακόλουθες:
έµφραξη ή µειωµένη παροχέτευση
επιµόλυνση
υπερβολική παροχέτευση µε αποτέλεσµα τον πονοκέφαλο ή την υποσκληρίδια συλλογή 
αιµάτωµα
Οι επιπλοκές στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ