ΓΕΝΙΚΑ
Ένα αρτηριοφλεβικό συρίγγιο (AV) είναι μια ανώμαλη σύνδεση μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας. Κανονικά, το αίμα ρέει από τις αρτηρίες σας στα τριχοειδή αγγεία και μετά στις φλέβες. Τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στο αίμα ταξιδεύουν από τα τριχοειδή αγγεία σας στους ιστούς του σώματός σας.

Με ένα αρτηριοφλεβικό συρίγγιο, το αίμα ρέει κατευθείαν από μια αρτηρία σε μια φλέβα, παρακάμπτοντας μερικά τριχοειδή αγγεία. Όταν συμβεί αυτό, οι ιστοί κάτω από τα τριχοειδή αγγεία που έχουν παρακαμφθεί λαμβάνουν μειωμένη παροχή αίματος.

ΤΥΠΟΙ 
Σχετικά με τα αρτηριοφλεβικά συρίγγια που εντοπίζονται στον εγκέφαλο, διακρίνουμε τις εξής δύο κατηγορίες:
Εντοπιζόμενα στην σκληρά μήνιγγα
Καρωτιδο-συραγγώδη συρίγγια (CCF)

Αποτελούν επίκτητες βλάβες ( ο ασθενής δεν τις είχε κατά την γέννησή του ) αλλά αναπτύσσονται αργότερα κατά την διάρκεια της ζωής. Μπορεί να δημιουργούνται σε έδαφος λοίμωξης ή τραυματικής βλάβης, αλλά οι περισσότερες αναπτύσσονται χωρίς να υπάρχει σαφής αιτιολογικός παράγοντας. Οι ασθενείς με εντόπιση των AVF στην σκληρά μήνιγγα τυπικά παρουσιάζονται λόγω ενός θορύβου (σαν εμβοή) στο ένα αυτί που συγχρονίζεται με τον καρδιακό ρυθμό και καλείται φύσημα. Οι ασθενείς με CCF με ερυθρότητα και εξοίδηση των επιπεφυκότων του ενός οφθαλμού σε συνδυασμό με κάποιο φύσημα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η τρέχουσα τάση είναι να προσπαθούμε να αποκλείσουμε κάθε AVF πρωτού η αυξημένη πίεση στο φλεβικό δίκτυο προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η μέθοδος εκλογής για την ανίχνευση των AVF είναι η αγγειογραφία, μια ειδική εξέταση κατά την οποία εγχύεται σκιαγραφική ουσία στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου για να απεικονισθούν. Αυτή την στιγμή, η αγγειογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής για την απεικόνιση των AVF και την σχέση τους με τις περιβάλλουσες αρτηρίες και φλέβες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δυσπλασίες αυτές δεν δίνουν ιδιαίτερα ευρήματα στην αξονική και μαγνητική τομογραφία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η συνήθης πρακτική είναι ο συνδυασμός δύο μεθόδων, ανάλογα με τον τύπο της δυσπλασίας:
Ενδοαγγειακός εμβολισμός: Είναι συνήθως δυνατό να αντιμετωπίσει την πλειοψηφία των AVF. Κατά την εφαρμογή αυτής της τεχνικής, προωθούμε δια μέσω της μηριαίας αρτηρίας ένα καθετήρα μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου που τροφοδοτούν την AVF και εγχύουμε σε αυτές τις αρτηρίες το υλικό του εμβολισμού. Η έγχυση αυτή αποκλείει την αρτηρία και μειώνει την ροή αίματος διαμέσω της AVF.
Μικροχειρουργική εξαίρεση: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις AVF που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με εμβολισμό. Διενεργείται κρανιοτομή και με την βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου απομονώνεται η δυσπλασία από τον περιβάλλοντα εγκέφαλο ή νωτιαίο μυελό.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ