×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 188
18-10-2017

Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες του νωτιαίου μυελού

Γράφει ο Ανδρουλής Αντώνιος, Νευροχειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr

Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες του νωτιαίου μυελού είναι μια σπάνια νοσολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από την περίπλοκη περιέλιξη των αγγείων πάνω, εντός ή πλησίον του νωτιαίου μυελού.

Εάν δεν θεραπευθεί και δεν αντιμετωπισθεί η αγγειακή αυτή δυσπλασία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη καταστροφή του νωτιαίου μυελού.

Φυσιολογικά το πλούσιο σε Ο2 αίμα εισέρχεται στο νωτιαίου μυελού, διά των αρτηριών και διανέμεται στους ιστούς μέσω μικρότερων αγγείων των λεγομένων τριχοειδών. Έτσι γίνεται η οξυγόνωση του νευρικού ιστού του νωτιαίου μυελού και στην συνέχεια το αίμα περνάει στις φλέβες που το απομακρύνουν από την περιφέρεια προς την καρδιά και τους πνεύμονες.

Σε μια αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία το αίμα περνάει απευθείας από τις αρτηρίες στις φλέβες παρακάμπτοντας το τριχοειδικό δίκτυο. Αυτή η δυσλειτουργία στην αιματική ροή προκαλεί κυτταρικές βλάβες και καταστροφές στους υποαρδευόμενους πια ιστούς.

Οι αρτηρίες και οι φλέβες μπορούν να υποστούν ρήξη με αποτέλεσμα την αιμορραγία στο νωτιαίου μυελού. Μερικές φορές οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες μεγαλώνουν και πιέζουν το νωτιαίου μυελού.

Μπορεί να μην είναι άμεσα δυνατή η διάγνωση μέχρις ότου ξεκινήσουν συμπτώματα και για αρκετό καιρό οι περισσότεροι ασθενείς με αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες εμφανίζουν ελάχιστα ή κανένα ανησυχητικό σύμπτωμα.

Όταν παρουσιασθούν τα συμπτώματα αυτά ποικίλλουν αναλόγως της σοβαρότητας και της εντόπισης των αρτηριοφλεβώδων δυσπλασιών .

Αυτά εμφανίζονται κυρίως όταν οι ασθενείς είναι περί τη 2η δεκαετία της ζωής τους. Ωστόσο το 20% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες του νωτιαίου μυελού είναι κάτω από 16 ετών.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται οξέως ή προοδευτικά και συνήθως είναι :

 • Πρόβλημα με την βάδιση ή το ανέβασμα σκαλιών
 • Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή ξαφνικός πόνος στα πόδια.
 • Αδυναμία στο ένα ή και στα δύο ημιμόρια του σώματος.

Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται μπορεί επιπλέον συμτώματα να προστεθούν όπως:

 • Υπαισθησία ή και αναισθησία στα πόδια
 • Δυσκολία ούρησης / κένωσης
 • Οσφυαλγία
 • Κεφαλαλγία
 • Δυσκαμψία αυχένα
 • Φωτοφοβία

Πότε να κλείσω ραντεβού με τον ιατρός μου;

Κλείσε ραντεβού με τον ιατρό σου εάν αντιλαμβάνεσαι να σου συμβαίνει κάποιο από τα προηγουμένως περιγραφέντα συμπτώματα.

Αίτια των αρτηριοφλεβώδων δυσπλασιών του νωτιαίου μυελού

Αποδεδειγμένη αιτία δεν υπάρχει. Έως το πρόσφατο παρελθόν οι ερευνητές πίστευαν πως οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες του νωτιαίου μυελού αποτελούσαν συγγενείς βλάβες που υπήρχαν δηλαδή από την γέννηση, αλλά πλέον δεν είναι σίγουρο πως αυτή είναι η ορθή εξήγηση.

Παράγοντες κινδύνου

Δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες του νωτιαίου μυελού. Συμβαίνει τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Επιπλοκές

Εάν δεν θεραπευθούν μπορεί να οδηγήσουν προοδευτικά σε σημαντική αναπηρία

Ειδικές επιπλοκές είναι:

 • Προβλήματα σε κίνηση, κινητικές δυσκολίες.
 • Πόνος, μουδιάσματα, μυρμήγκιασμα, αισθητικές διαταραχές.
 • Διάταση αγγείων, δημιουργία ανευρύσματος με κίνδυνο ρήξεως και αιμορραγία.
 • Υψηλή πίεση στις φλέβες (φλεβική υπέρταση) που μπορεί να προκαλέσει οίδημα (συγκέντρωση υγρού) και ιστική νέκρωση λόγω έλλειψης ιστικού Ο2 με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ισχαιμίας και εμφράκτου του νωτιαίου μυελού.
 • Αιμορραγία που μπορεί να επιταχύνει την καταστροφή του νωτιαίου μυελού

Με τι γιατρό πρέπει να κλείσω ραντεβού;

Ραντεβού με ιατρό που ειδικεύεται σε παθήσεις του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, δηλαδή νευρολόγο ή/και νευροχειρουργό. Ο νευροχειρουργός είναι αυτός που θα κληθεί να χειρουργήσει και να θεραπεύσει την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για το ραντεβού με τον γιατρό μου;

Πριν το ραντεβού με τον γιατρό καταγράψτε τα παρακάτω:

 • Γράψε σε ένα χαρτί τα συμπτώματα σου, περιλαμβάνοντας και αυτά που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον κύριο λόγο της ιατρικής επίσκεψης.
 • Κάνε μια λίστα όλων των φαρμνακευτικών και άλλων σκευασμάτων που χρησιμοποιείς (βιταμίνες κτλ).
 • Γράψε τις κύριες ιατρικές πληροφορίες από το ιστορικό σου.
 • Γράψε πληροφορίες σχετικά με την προσωπική σου ζωή και τις τελευταίες αλλαγές ή τους παράγοντες που αυξάνουν το stress.
 • Γράψε ερωτήσεις που θέλεις να ρωτήσεις τον ιατρό σου.

Τι ερωτήσεις να κάνω στον γιατρό μου;

Οι ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε κατά την επίσκεψη στο γιατρό σας είναι:

Τι είναι το πιθανότερο αίτιο των συμπτωμάτων μου;
Τι εξετάσεις χρειάζομαι;
Τι θεραπείες είναι εφικτές και ποια τα μη επιθυμητά αποτελέσματα;
Επί παρουσίας άλλων προβλημάτων υγείας πως επηρεάζεται η συνολική υγεία μου και τι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας υπάρχουν;
Πρέπει να μειώσω τις δραστηριότητές μου και να τροποποιήσω την καθημερινότητά μου;

Τι να περιμένω να με ρωτήσει ο γιατρός μου;

Πιθανόν να πρέπει να απαντήσεις σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων. Προετοιμάσου και χρησιμοποίησε το χρόνο ώστε να επικεντρωθείς στα σημεία που εσύ θέλεις περισσότερες διευκρινήσεις.

Μπορεί να ερωτηθείς σχετικά:

 • Έχεις δυσκολίες στη βάδιση ή έχεις αδυναμία στα πόδια;
 • Έχεις μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα ή πόνο στα πόδια;
 • Έχεις κεφαλαλγία ή οσφυαλγία;
 • Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα; ήταν συνεχόμενα ή περιοδικά;
 • Χειροτερεύουν τα συμπτώματα με την άσκηση;

Εξετάσεις και διάγνωση

Δύσκολα οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες διαγιγνώσκονται διότι τα σημεία και τα συμτπτώματα είναι παρόμοια με άλλες παθολογικές καταστάσεις στη σπονδυλική στήλη , όπως η αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία fistula, η οσφυϊκή στένωση, η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) , ή η ανάπτυξη νεοπλασμάτων.

Ο ιατρός πιθανόν να συστήσει:

Μαγνητική Τομογραφία που μπορεί να αναδείξει μια μάζα αποτελούμενη από ανώμαλα στενά περιελιγμένα αγγεία

Αγγειογραφία που συνήθως είναι απαραίτητη για να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά και η εντόπιση των αγγείων που εμπλέκονται στην αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία. Ένας λεπτός καθετήρας εισέρχεται εντός της αρτηρίας στο μηρό και καθοδηγείται στο νωτιαίου μυελού. Σκιαγραφικό εγχύεται εντός των αγγείων στο νωτιαίου μυελού για να γίνουν ορατά τα ανώμαλα αγγεία στην ακτινογραφική απεικόνιση.

Θεραπεία

Συνήθως χειρουργική αφαίρεση της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας από τους γύρω ιστούς.

Πριν το χειρουργείο ο ιατρός πιθανόν να ζητήσει ενδοαγγειακό εμβολισμό. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να μειωθούν οι πιθανότητες αιμορραγίας κατά το χειρουργείο ή για να μειωθεί το μέγεθος της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας ώστε το χειρουργείο να είναι πιο ασφαλές και επιτυχές.

Στον ενδοαγγειακό εμβολισμό ένας καθετήρας εισέρχεται εντός της αρτηρίας στο πόδι και κατευθύνεται εντός της αρτηρίας στο νωτιαίο μυελό που τροφοδοτεί την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία. Κατάλληλη τότε ουσία τοποθετείται εντός της βλάβης ώστε να αποκλείσει την τροφοδοτική αρτηρία και να διακόψει την παροχή αίματος προς την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία.

Εάν η αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία δεν δύναται να εξαιρεθεί πλήρως χειρουργικά , πιθανόν ο ιατρός να σου συστήσει ακτινοβόληση ώστε να μειωθεί το μέγεθος της βλάβης.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ